maandag, juni 26, 2006

BronkGisteren zijn we naar de Bronk in Mesch geweest. Voor ons een jaarlijks terugkerende kleine familie bijeenkomst.
De Bronk is een sacramentsprocessie, waarin de H.Mis uitgebeeld wordt, deze is op zondag. OP maandag en op sommige plaatsen ook nog op dinsdag wordt er dan gefeest.
Ik vind het nog steeds een moeilijk uit te leggen feest.Het is typisch iets van het zuidelijkste stukje Limburg. Maar het is een hele ervaring, zeker als je het voor de 1e keer als buitenstaander meemaakt.(Ik ben aangetrouwd en kom van midden Limburg) Je moet dan wel al op zaterdag daar zijn, want s'morgens vroeg zo ongeveer om 6 uur wordt je al door de trommeltjes gewekt. Het dorp is helemaal gepoetst en waar nodig geverfd. De vlaggen zijn gewassen en gestreken en hangen uit en vlak voor de processie begint gaan ook de processievlaggetjes aan de stokken. Ieder huis heeft zijn eigen stok(ken) en vlaggetjes.
Mesch is een klein dorp en Josine heeft, toen ze 9-10 jaar was, ook een paar keer mee mogen lopen. Wat een paar jaloerse blikken van haar 12 jaar oudere zus opleverde, want toen zij zo klein was, waren er nog genoeg kinderen in het dorp.
Dit jaar liepen nog neef Youri,als vlaggendrager en nicht Sanne, als maagd mee.
Voor meer foto's ga naar de foto site van de Bronk: www.mesch.nl.
Kijk bij informatie en wetenswaardigheden.


Yesterday we went to the Bronk, a sacramentsprocession in Mesch.For us it is a little familyday. I can not translate the whole story, but you can vieuw wat i saw on the site of:www.mesch.nl, by informatie en wetenswaardigheden, and than klick on Bronk

Geen opmerkingen:

 

View my page on stitchin fingers